V Konferencja: RODO w zakładzie pracy

Mamy przyjemność poinformować, że Stowarzyszenie SABI objęło patronatem V Konferencję: RODO w zakładzie pracy. Zakładowe Źródła Prawa Pracy w Przedmiocie Przetwarzania Danych Osobowych.  

Konferencja odbędzie się zdalnie (przy użyciu platformy MS Teams) 15 grudnia 2023 r.

Podczas konferencji wystąpią eksperci z zakresu ochrony danych osobowych, w tym m.in.: Mateusz Jakubik (członek Zarządu SABI), prof. Arkadiusz Sobczyk (Uniwersytet Jagielloński), dr Dominika Dorre-Kolasa (Uniwersytet Jagielloński), Arleta Nerka (Akademia Leona Koźmińskiego).

Agenda wydarzenia, pełna lista prelegentów oraz informacja o sposobie rejestracji znajdują się na stronie https://wpia.uj.edu.pl/konferencja-rodo-w-zakladzie-pracy

Zachęcamy do udziału w tej ważnej konferencji, która będzie doskonałą okazją do zdobycia wiedzy i wymiany doświadczeń w obszarze przetwarzania danych osobowych w kontekście prawa pracy.

Meeting Inspektorów Ochrony Danych (Osobowych)

W dniach 7-8 grudnia 2023 r. odbędzie się siódma edycja MIODO, czyli Meetingu Inspektorów Ochrony Danych (Osobowych). Wydarzenie zostało objęte patronatem SABI

Konferencja jest organizowana przez Ariergardę przy współpracy z DAPR (Red Into Green) oraz New Tech Law. Tematem przewodnim będzie styk RODO z cyberbezpieczeństwem, szacowanie ryzyka i weryfikacja dostawców w kontekście cyberbezpieczeństwa, a w części panelowej zostaną omówione wnioski z kontroli sektorowej Prezesa UODO w zakresie aplikacji mobilnej.

Na konferencji wystąpią m.in. członkowie Zarządu i członkowie SABI: dr Mirosław Gumularz, Tomasz Izydorczyk, Mateusz Jakubik, Arkadiusz Reiter, Mariola Więckowska.

Pełna agenda wydarzenia, link do formularza rejestracyjnego oraz dodatkowe informacje znajdują się na stronie www.miodo.org

Wszyscy Członkowie SABI, którzy zgłoszą chęć udziału w wydarzeniu, otrzymają zniżkę na wejściówkę. Szczegóły w korespondencji wewnętrznej.

Zapraszamy serdecznie do udziału!

Zbliża się 5. rocznica rozpoczęcia stosowania RODO, w tym 5. rocznica rozpoczęcia pełnienia funkcji przez Inspektorów ochrony danych.

Z tej okazji SABI – Stowarzyszenie Inspektorów Ochrony Danych – we współpracy z Instytutem Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (Institute of Law Studies, Polish Academy of Sciences) organizuje specjalną rocznicową Debatę:

„5 lat stosowania RODO – 5 lat działalności Inspektorów ochrony danych”.

Debata odbędzie się 30 maja 2023 r., w godz. 10 – 15 i będzie transmitowana na kanale YouTube.

W programie m.in.:

  1. Podsumowanie 5 lat działań SABI dla rozwoju środowiska IOD w Polsce – w tym Projekt Profesjonalizacji funkcji IOD.
  2. Panel ekspercki: Reforma ochrony danych osobowych – sukcesy i porażki Inspektorów ochrony danych. Wnioski na przyszłość.
  3. Panel inspektorski – Praktyczne problemy i wyzwania dla IOD z perspektywy 5 lat stosowania RODO. Przyszłość funkcji IOD.


Debatę poprowadzą Grzegorz Sibiga – Przewodniczący Rady Naukowej SABI oraz Maciej Byczkowski – Prezes Zarządu SABI.

Więcej szczegółów wkrótce.
Zapraszamy – rezerwujcie termin w kalendarzach!

Webinarium 2023/03/23

23 marca poruszyliśmy kolejny ciekawy temat w ramach prowadzonego przez nas cyklu webinariów, pt.: IOD w JST. Tomasz Izydorczyk (Członek Zarządu SABI) oraz zaproszeni goście – członkowie SABI: Patrycja Kijas, Honorata Przetocka i Piotr Tulski rozmawiali o dobrych praktykach w zabezpieczaniu IT w JST, okazjach do doskonalenia i o tym, jakie zabezpieczenia warto wdrażać.

Osoby zainteresowane udziałem w naszych webinariach zachęcamy do przystąpienia do SABI. Informacje na temat członkostwa dostępne na stronie https://lnkd.in/eigptM8

 

Webinarium 2023/02/09

W lutym kontynuujemy cykl webinariów IOD w JST. Tym razem Tomasz Izydorczyk (Członek Zarządu SABI) oraz zaproszeni goście – członkowie SABI: Patrycja Kijas, Honorata Przetocka i Piotr Tulski, rozmawiali o naruszeniach ochrony danych osobowych w jednostkach samorządu terytorialnego.

Osoby zainteresowane udziałem w naszych webinariach zachęcamy do przystąpienia do SABI. Informacje na temat członkostwa dostępne na stronie https://lnkd.in/eigptM8

 

26 stycznia 2023 r. odbyła się ogólnopolska, bezpłatna konferencja (on-line): Inspektor ochrony danych 2.0 – Czas innowacji.

Więcej informacji na temat wydarzenia znajduje się na stronie: V DZIEŃ IOD.